تراریوم چیست؟ (انواع گیاهان مناسب تراریوم برای ساخت تراریوم)
به گزارش گفتگوی افروز، تراریوم چیست؟ گیاهان مناسب تراریوم (terrarium) شامل کاکتوس، بنفشه و... می باشد. یکی از تراریوم های پرطرفدار تراریوم کاکتوس است. ساخت تراریوم
تراریوم چیست؟
گفتگوی افروز | سرویس گیاهان و حیوانات - تراریوم واژه ای با ریشه لاتین است که از ترکیب دو لغت terra و rium شکل گرفته است.از اواخر قرن 19 میلادی لغت terra به معنی زمین و arium به معنی محل و جایگاه وارد زبان لاتین مدرن شد و معنای امروزی تراریوم که نمایشگاه جانوران خشکی است پدیدار گشت. از آن زمان واژه های دیگری مانند ویواریوم، آکواریوم و ... وارد دایره لغات گیاه شناسان و جانورشناسان شد. تراریوم برای اولین بار توسط جراح و گیاه شناس انگلیسی دکتر ناتانیل بگشووارد در سال 1842 میلادی توسعه داده شد. دکتر وارد به بررسی رفتار حشرات علاقه مند بود. به طور کاملا تصادفی ، روزی شیشه ای از این حشرات را بدون مراقبت به حال خود رها کرد. پس از مدتی متوجه شد که درون شیشه مربا گیاه سرخس سبز شده و برای اولین بار تراریوم تولید شد. محفظه بسته به همراه نور کافی چرخه کوچکی از آب را بوجود می آورد که با خاک مناسب ترکیب شده و پس از مدتی گیاه شروع به رشد می کند.
تراریوم ها معمولا بسته به شرایط نگهداری به دو نوع بسته و باز تقسیم بندی می شوند. وقتی که شما به ساخت یک تراریوم اقدام می کنید می بایست تمامی شرایط رشد گیاه آن مانند نیاز به نور کم، رطوبت بالا،مقاومت به خشکی و دیگر موارد را در نظر بگیرید.شما باید گیاهی را انتخاب کنید که بتواند خود را با این شرایط وفق دهد.
گیاهان مناسب برای استفاده در تراریوم ها
پیله آ - (Aluminum plant (Pilea cadierei
پیله آ یک گیاه چند ساله و همیشه سبز میباشد که 30 سانتی متر رشد میکند و 8 سانتی متر گستردگی دارد.این گیاه برگهایی متوسط به رنگ سبز تیره و بیضی شکل دارد که هر برگ شامل نقوش نقره ای رنگی می باشد و علت نامگذاری این گیاه به Aluminium plant (گیاه آلومینیومی) نیز ،همین رنگ برگها است.این گیاه از قلمه کشت حاصل می گردد بنابراین می توانید یک تراریوم با چندین گیاه آلومینیومی درست کنید.ابعاد کوچک این گیاه آن را برای قرار دادن در مجموع تراریوم ها مناسب کرده است.
بنفشه آفریقایی - (African violets (Saintpaulia
بنفشه آفریقایی یکی از زیباترین گیاهان گلدار است که نه تنها دارای گلهایی زیبا بلکه شاخ و برگ آن نیز ازجذابیت خاصی برخورداراست . ریشه بنفشه آفریقایی نسبت به آب زیاد حساس است و دچار پوسیدگی می گردد.بنابراین می توان با مقدار آب کم نیز این گل را در مجموعه خود نگه داری کرد.
کاکتوس ها و گیاهان گوشتی - Cacti and succulents
کاکتوس ها و گیاهان گوشتی جز مناسبترین گیاهان برای مجموعه های تراریومی هستند. این گیاهان برای تراریومهای بسته توصیه نمی گردد.انتخاب ظرف و خاکی که عملیات زه کشی را به خوبی انجام دهد در نگهداری این نوع از گل ها مهم است.هاورتیاس،اچوریا و... انواع مختلف کاکتوس ها وگیاهان گوشتی مناسب برای تراریوم ها هستند.
کراسولای نقره ای - (Jade plant (Crassulaceae
کراسولای نقره ای یا گیاه یشم ( jade plant)، گیاه زینتی بسیار زیبایی است که ارتفاعی بین 1.2 تا 1.8 متر دارد و بین 60 تا 90 سانتیمتر گستردگی آن می باشد. به طور کلی این گیاه تحمل خاکهای فقیر و خشک را نیز دارد. بنابراین مناسب برای استفاده در تراریوم هاست.
گیاهان کوزه ای - Carnivorous plants
گیاهان کوزه ای گیاهانی گوشتخوارند که در درون خود دارای چاله ای می باشند. این چاله کوزه مانند مملو از مایع است. کوزه های این گیاه، در واقع برگ های آن هستند که آب را درون خود نگه می دارند. ونوس،سندو و گیاه پارچی مهمترین گیاهان کوزه ای استفاده شده در تراریوم ها هستند.
سمپرویووم - Sempervivum
این گیاه کوچک همیشه سبز چند ساله آبدار که درون برگ های رزت شکل محکمی با قطر 30 سانتی متر دارای گونه های خیلی متنوعی است و دارای شکل کاکل دار و کوتوله مانند است. کشت آن ها بسیار آسان ،آفتاب زیاد و سایه کم را تحمل می کند ولی برای رشد بهتر آفتاب زیاد بهتر است.این گیاه که از آن مرغ و جوجه نیز یاد می گردد در هوای سرد و گرم هم به رشد خود ادامه می دهد.این گیاهان معمولا در تراریوم های کاملا بسته قرار نمی گیرند.
بگونیا- Begonias
گلهای این گیاه به رنگهای صورتی، سرخابی، بنفش ، قرمز ، نارنجی ، زرد ، قهوه ای ، سفید و کرم می باشد. این گیاه به شدت سایه دوست است و باید در سایه قرار گیرد. ریزوماتوس و dwarf rex از مناسبترین بگونیاها در تراریوم ها هستند.
پر سیاوشان - Maidenhair Fern
نام فارسی این گیاه پر سیاوشان می باشد که در بیشتر مناطق ایران ازجمله : استان های شمالی ، مرکزی ، بلوچستان، لرستان، خوزستان،کهکیلویه و بویر احمد ، فارس و بوشهر میروید. این گیاه خواص دارویی بسیار زیادی دارد و در کشور ما پراکندگی وسیعی دارد. این گیاه معمولا در محیط های مرطوب و بدون سایه به خوبی رشد می کند.
فیتونیا- (Mosaic plant (Fittonia verschaffeltii
بین 15 تا 30 سانتیمتر بلندی پیدا می کند و بین 15 تا 22 سانتیمتر هم از فضای اطرافش را اشغال خواهد کرد. این گیاه کوتاه ، برگ های سبزی دارد و از مشخصات بارزش ، وجود رگه هایی سفید تا صورتی است که روی برگ هایش دیده می گردد.این ویژگی آن می تواند به زیبایی ظاهری مجموعه تراریوم کمک کند.
منبع: setare.com