افزایش 100درصدی هزینه های فراوری نان
به گزارش گفتگوی افروز، خبرنگاران/خراسان رضوی رئیس اتحادیه نانوایان مشهد، گفت: تمام مواد تشکیل دهنده نان افزایش قیمت داشته است. فقط قیمت آرد که 25 درصد کل قیمت نان را تشکیل می دهد ثابت به جای مانده ولی هزینه های فراوری نان 100 درصد افزایش داشته است و دیگر رمقی برای فراوری نان برای نانوایان باقی نمانده است.

مصطفی کشتگر در گفت وگو با گفتگوی افروز در مورد مسائل نانوایان و مراجعه آنان به اتحادیه در چند روز اخیر، اظهار کرد: در چند روز اخیر همکاران ما به اتحادیه مراجعه نموده اند و این کاملا طبیعی است. اعضاء هر صنفی در هرجایی که مشکل وجود داشته باشد به منظور برطرف آن به اتحادیه مراجعه می نمایند. دلیل مراجعه نانوایان به اتحادیه درخواست مطالبه و پیگیری مسائلشان است که باید پاسخ منطقی به آنها داده گردد.
وی ضمن بیان اینکه از آبان 98 تا اکنون یعنی حدود 21 ماه هیچگونه تغییری در نرخ مصوب نان وجود نداشته است اضافه کرد: در این مدت تمام مواد تشکیل دهنده نان افزایش قیمت داشته است. مایه خمیری که برای فراوری نان استفاده می کنیم هرروز گرانتر می گردد. فقط قیمت آرد که 25 درصد کل قیمت نان را تشکیل می دهد ثابت به جای مانده و 75 درصد مابقی مواد تشکیل دهنده نان افزایش قیمت داشته است. چطور یک کارفرما می تواند با نرخ مصوب سال 1398با این سختی کار کند و هزینه های خود را هم بتواند مدیریت کند. نانوایان هم شهفرایندان این جامعه هستند. تمامی هزینه ها بالا رفته اما هزینه نان بالا نرفته است. مگر کارگران و نانوایان در شهر زندگی نمی نمایند؟. نانوایان هم باید امرار معاش نمایند.
کارگرهای فنی ما از صنف خارج شده اند و ما کارگر متخصص نداریم
رئیس اتحادیه نانوایان مشهد با بیان اینکه کارگرهای فنی ما از صنف خارج شده اند و ما کارگر متخصص نداریم و به مشکل خورده ایم، گفت: براساس مصوبه شورا عالی کار دو مرتبه در اسفندماه 1398و 1399 افزایش حقوق داشته ایم و در ابتدء فروردین ماه امسال هم حق بیمه 40 درصد افزایش پیدا نموده است. تا زمانی که نرخ نان تغییر نکند کارفرما عملا اختیار و توانی برای افزایش دستمزد کارگران نخواهد داشت. نمی دانیم که بالاخره چه زمانی قرار است نرخ نان اصلاح گردد.
کشتگر توضیح داد: دیگر رمقی برای فراوری نان برای نانوایان باقی نمانده است. کارگر نانوایی دیگر با حقوق 80 هزارتومان راضی به کار نیست. همانطور که گفتم ما کارگر نداریم. کارگر کار نکند چطور می توانیم فراوری کنیم؟ نانوایان کارگر ندارند و گاهی نانوایی خانوادگی اداره می گردد.
افزایش یکباره نرخ نان فشار زیادی را بر مردم وارد می سازد
وی ضمن تاکید بر اینکه افزایش یکباره نرخ نان فشار زیادی را بر مردم وارد می سازد، گفت: زمانی که طی چندسال نرخ افزایش پیدا نمی نماید و بعد به یکباره نرخ نان تغییر می نماید اولین فشاربر روی مردم وارد می گردد. نرخ نان هم باید مثل بقیه کالاها افزایش داشته باشد. از سال 1398 نرخ نان ثابت بوده است. در این مدت هزینه های فراوری نان 100 درصد افزایش داشته است.
وی درخصوص شرایط توزیع آرد و شرایط فعالیت نانوایی های نیمه یارانه ای اعلام نمود: از آنجایی که قیمت آرد آزاد چندین برابر افزایش پیدا نموده برای واحدهای نیمه یارانه ای پخت نان ارزان نیست که بخواهند همان آرد را با قیمت چهار برابر بخرند و با قیمت مصوب نان را بفروشند .
رئیس اتحادیه نانوایان مشهد اعلام نمود: این رویه باید اصلاح گردد. یعنی آن واحدهایی که آزاد بودند کماکان هم آزاد باشند. بایستی فضا رقابتی باشد تا واحدها آرد را خودشان تامین نمایند. زمانی که فضا رقابتی است، نباید نگران قیمت بود چون همه به سمت ارزان فروشی می فرایند و فضا به سمت فراوری بیشتر تغییر می یابد. درحال حاضر انگیزه برای فراوری نان پایین آمده است و با این قیمت کسی آرد آزاد نمی خرد. گاهی هم آرد آزاد موجود نیست.
وی در مورد کاهش ساعات کاری برخی از واحدهای نانوایی گفت: دلیل اول این است که ستاد کرونا ساعت منع رفت و آمد را مصوب نموده است. بنابراین واحدهای نانوایی پخت را زودتر آغاز می نمایند و برای اینکه به زمان منع تردد برخورد ننمایند ساعت 18یا 19 تعطیل می نمایند. دلیل دیگر تعطیلی زود هنگام نانوایی این است که همکاران ما تمایل به خریدن آرد آزاد به این قیمت را ندارند و پخت نان با این شرایط ارزان نیست.
منبع: خبرگزاری ایسنا